PrihlásiťMôj účet
+421 917 502 475
Staničná 194
022 01 Čadca

Biela múka a biely cukor - sú to naozaj jedy?

Datum: 19.01.2015

Sú biela múka a biely cukor naozaj tak škodlivé? Prečo je tomu tak? Podľa posledných priezkumov je nadmerná konzumácia jedál s  vysokým obsahom lepku a bieleho rafinovaného cukru  jedným z hlavných dôvodov  nárastu alergií a porúch imunitného systému.
 

 Čo je biela múka?

Biela múka je potravina, ktorú ako ľudstvo konzumujeme posledných niekoľko desaťročí. Nie je to však pôvodná  potravina, pre ktorú je naše telo a jeho fungovanie stavané. Najskôr sa múka vyrábala- mlela, z celého zrna.

Zrno sa skladá z obalu a klíčkov, ktoré sú plné plné dobrých látok, vitamínov a minerálov a potom z  bielkovinového stredu – lepku. Na spracovanie lepku v organizme sú potrebné všetky minerály a vitamíny obsiahnuté v obale zrna. Tak sú naše črevá a tráviace enzýmy stavané, tak zvládnu všetko správne rozštiepiť a spracovať.

 Pokiaľ sa však obal odstráni, tak zostane len bielkovinový lepok, na ktorého trávenie náš organismus nie je prispôsobený.  Lepok naozaj postupne "zalepí" sliznicu v črevách, čím vznikajú malé  zápalové ložiská, a tiež blokuje správne vstrebávanie živín do organizmu.  Nestrávený lepok v črevách dráždi črevnú sliznicu a po čase spôsobí jej vyššiu poréznosť. Porézna črevná stena začne do tela prepúšťať pre organizmus neznámu bielkovinu a spôsobí tak nielen tráviace problémy, ale aj  neadekvátne reakcie imunitného systému - alergie. Tá sa potom začne prejavovať rôznymi formami.

  • zahlienenie
  • chronické prechladnutia
  • poruchy imunity
  • tráviace problémy
  • kožné vyrážky alebo ekzémy
  • hnačky a zápchy
  • metabolická intolerancia bez lepku
  • celkové prekyslenie organizmu 
  • nadváha

 Čo je to biely cukor? 

Biely  rafinovaný cukor je vlastne to isté, čo biela múka. Prírodný cukor obsiahnutý v cukrovej trstine alebo repe tiež  obsahuje veľa dobrých látok, minerálov a vitamínov.

Prírodný cukor  má celkové zloženie, ktoré je pre organizmus prirodzene strávitelné. Pokiaľ sa však cukor zbaví týchto látok, mení sa na jednoduchý , čistený cukor,  stáva sa z neho chemikália, ktorá pre telo nemá žiadnu výživovú hodnotu, len mu prináša prázdné kalórie a organizmus ich musí zložito odburávať.

Prírodný cukor sa čistí – rafinuje chemickou cestou, pri ktorej sa používa  vápno, oxid uhličitý a kyselina sírová. To všetko vytvorí z prírodnej  látky prirodzenej ľudskému telu, z  látky, ktorú ľudské telo vie normálne spracovať  chemikáliu, ktorá mu dodá len prázdne kalórie a rovnako ako biela múka  poškodzuje sliznicu tenkého čreva a klky na nej a tým spôsobuje poruchy imunitného systému, alergie a tiež podporuje množenie pliesní v črevách.

Aké je ďalšie pôsobenie bieleho rafinovaného cukru?

Ku spracovaniu  takto vytvoreného rafinovaného cukru organizmus potrebuje veľké množstvo vitamínov rady B, hlavne vit. B1 – Thiaminu, ktorý je veľmi dôležitý na fungovanie mozgu a svalov.  Nedostatok týchto vitamínov  v kombinácií  s prebytkom cukru môže spôsobovať aj  poruchy sústredenia, myslenia a vývoja mozgu u detí i dospelých.

 Pri odburávaní rafinovaného cukru telo spotrebuje tiež veľké množstvo  vápniku, horčíku a ďalších minerálov. Výsledkom týchto pochodov v tele je veľké množstvo kyslých odpadových solí, ktoré sa ukládajú nielen vo svaloch, kde  spôsobujú svalovú únavu, ale tiež v kĺboch a spôsobujú artrózu a iné kĺbové ochorenia. 

Konzumácia bieleho  rafinovaného cukru spôsobuje nielen zubné kazy, odvápnenie kostí  a svalovú  únavu, ale hlavne svojim  vysokým glykemickým indexiom  po každom jeho použití zvýši produkciu  inzulínu  na maximum. Pokiaľ sa pankreas neustále takto núti k zvýšenej produkcii inzulínu dochádza k poškodzovaniu  beta buniek a rozvoju  metabolických chorôb, ktore môžu vyústiť až do ckukrovky - diabetes.

Dnešná prehnaná konzumácia bieleho  rafinovaného  cukru spôsobuje, že prebytky cukru sú ukládané na rôznych miestach tela, predovšetkým vo  forme glykogenu (zásobný živočišný škrob v pečeni a vo svaloch ). Pokiaľ  množstvo glykogenu prevýši kapacitu pečene, glykogen sa uvoľňuje do krvného obehu v podobe mastných kyselín. Tie sa ukládajú najprv do menej aktívnych miest tela - boky, stehna, stredné partie trupu, neskôr i do aktívnejších orgánov, ako sú   srdce, pečeň a obličky, ktoré sa stanú obložené  vrstvou tuku, čím je oslabená ich normálna funkcia.    

Aké sú možnosti? 

Používajte múku výhradne celozrnnú, to znamená takú, kde je zomleté celé zrno.  Slaďte len  trstinovým nerafinovaným cukrom, prípadne agátovým sirupom alebo medom priamo od včelára. Obvzlášť pozorne sledujte zloženie potravín, ktoré kupujete, a ktoré sa často tvária ako zdravé, ale pri bližšom prečítaní zloženia zistíte pravý opak.

Celkovo by ste však mali omedziť príjem cukrov ako takých, pretože  bývajú v kombinácií s mukou príčinou väčšiny ochorení, a to tráviacimi problémami začínajúc cez alergie, cysty a výtoky, až po  ťažké degenerácie kĺbov alebo mozgu.  Nezvykajte svoje  deti na nadmieru  sladkej chute! Zasievate tým u nich semienka dlhodobých chronických ochorení!

Negatívne pôsobenie cukru môžete znížiť

    Pokiaľ si nedokážete sladké odoprieť,  užívajte pravidelne byliny, ktoré jeho negatívne účinky mierni. Sú to hlavne:     
  •  čaj Odkyslenie Organizmu 
  •  čajový koncentrát Prekyslenie 
  •  prírodné kapsuleDigestiv
  •  zmes z pupeňov Tráviaca zmes
  •  Aký je teraz váš názor? Sú biela múka a biely rafinovaný cukor naozaj novodobé jedy? 

Videa

V tejto súvislosti bol natočený výborný film o cukru v "zdravých potravinách":

Odporučujem zhľadnutie pořadu ČT 2 o Glukózo-fruktózovém sirupu. Určite potom budete rozmýšľať nad jeho konzumáciou! 

Nechcete prísť o ďalšie články?
Tu vyplňte svoj e-mail
Tiež môžete sledovať našu stránku na Facebooku
Z našej ponuky:
 Vysoko účinná bylinná zmes výťažkov z pupeňov rastlín zostavená podľa originálnej receptúry, určená na konkrétny problém
€ 8,67
Skladom
Pridať do košíka
Unikátny dvojzložkový bylinný čaj vyrábaný podľa originálnej receptúry určený pre prirodzený stav organizmu
€ 6,21
Skladom
Pridať do košíka
Vysoko kvalitný koncentrovaný bylinný čaj zostavený podľa originálnej receptúry, vyrábaný unikátnou metódou, chránený ochrannou známkou a určený na konkrétny problém.
€ 10,38
Skladom
Pridať do košíka
Prírodné bylinné kapsule zostavené podľa originálnej receptúry, chránené ochrannou známkou, určené na konkrétny problém: trávenie,vylučovanie, podpora žalúdku, čriev a žlčníka,reflux pažeráka.
€ 10,92
Skladom
Pridať do košíka
Zobraziť ďalšie produkty