PrihlásiťMôj účet
+421 917 502 475
Staničná 194
022 01 Čadca

Jar je tu! Ideme na bylinky.

Datum: 29.03.2019


Prvé teplé jarné lúče vychádzajúceho slniečka a neúnavný spev vtákov dokáže vykúzliť úsmev aj u najväčšieho pesimistu. Jednoducho jar v nás vyvoláva dobrú náladu a radosť zo života. Tú môžeme podporiť aj čerstvými bylinkami, ktoré si môžeme v tejto ročnej dobe už sami nazbierať. Pozrime sa na to, aké to sú a ako ich môžeme využiť.     

Sedmokráska obyčajná

Pre svoj rast nepotrebuje moc pohodlia. Nájdeme ju takmer na každej lúke, záhradke či rumoviskách. Jej biele kvietky vykukujú aj v teplej zime a prvé jarné slniečko dokáže vykúzliť celý koberec bielych kvetov. Sedmokrásku zbierame celú aj s listami alebo môžeme len kvety. Čerstvú bylinku prevaríme dve tri minútky v horúcej vode, necháme chvíľu odstáť a prelejeme do horúceho kúpeľa. Upokojí a omladí našu pokožku, pôsobí protizápalovo. Kvety môžeme konzumovať priamo čerstvé. Zlepší nám trávenie, očistí pečeň i krv. Sušené kvety sa pridávajú do bylinných zmesí na očistu tela.

Image 1


Deväťsil lekársky

Zanedbávaná, ale veľmi účinná bylina. Rastie na vlhších miestach v podhorských a horských oblastiach. Skoro na jar sa zbiera podzemok nádherne sfarbený tmavo ružovú až fialovou farbou, neskôr potom listy. Listy sa používajú najmä na vonkajšie obklady pri reumatických bolestiach kĺbov, pri kĺbových opuchoch či výronu. Z podzemku môžete vyrobiť bylinné víno, ktoré pôsobí proti kŕčom v oblasti tráviaceho traktu a proti žlčníkovým bolestiam.

Image 2

Recept:

Sušený koreň sa namelie na prášok. 15 g prášku vsypeme do 1 litra kvalitného červeného vína a necháme 30 dní odstáť. Potom scedíme cez plátno a pijeme pred jedlom cca 10 ml bylinného vína po dobu 30 dní .

Podbeľ lekársky

Na najväčších rumoviskách, v priekopách či na násypoch nájdeme na jar záplavu nádherných žltých kvetov podbeľa lekárskeho. Patrí medzi prvé byliny, ktoré na jar zbierame. Môžeme ho konzumovať rovno po odtrhnutí. Inak po usušení pôsobí veľmi dobre na akútny a chronický kašeľ. Patrí medzi tzv. Slizové byliny. Jeho liečivý sliz chráni sliznice v dýchacom aj tráviacom trakte napríklad u zápalov čriev. Používa sa však najčastejšie do prieduškových zmesi.

Image 3

Cesnak medvedí

Pri pohľade na pláň zarastenú medvedím cesnakom zaplesá srdce každého milovníka prírody. Nájdeme ho v blízkosti lesa, kde je nejaký potôčik či mokraď. Je to veľmi krásna a účinná bylinka, ale pri jej zbere ju prosím nepoškodzujte, nech nám robí radosť aj ďalšie roky. Jemne odtrhneme krehké lístočky, ktoré dostávajú názvu bylinky - silne vonia po cesnaku. Môžeme ich usušiť alebo zmraziť. Najlepšie však pôsobí čerstvá. Bylinka znižuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí dezinfekčne na tráviaci trakt. Zjeme celý list alebo si ju dáme trebárs na chleba či do rizota. Pesto vyrobené z medvedieho cesnaku nám môže robiť gastronomickou radosť každý deň.

Image 4

Žihľava obyčajná

Žihľava patrí medzi najrozšírenejšiu bylinu našich luhov a hájov. Pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by sa s ňou nestretol. Jej liečebné pôsobenie je tak široké, že býva základom väčšiny bylinných čajových zmesí. Na jar sa zbierajú mladé žihľavy. Celú malú žihľavu odtrhneme alebo odstrihneme. Mladé žihľavy majú celkom mimoriadne pôsobenie vďaka vysokému obsahu chlorofylu, ktorý tonizuje metabolické funkcie organizmu. Mladé žihľavy môžeme zamraziť a robiť si z nich v priebehu roka bylinný čaj, ktorý nás prečistí, bude pôsobiť na obličky, pečeň, krv, krvný tlak i alergie. Čaj z mladej žihľavy by sa nemal piť dlhšie ako desať dní v kuse. Potom je nutné urobiť pauzu. Mladé jarné žihľavy využívame v gastronómii. Aktivujú tráviace enzýmy dodávajú minerály, vitamíny a ďalšie blahodarné látky nášmu telu.

Image 5

Skúste niektoré recepty:

Žihľavové pesto

Pesto môžeme použiť takmer na čokoľvek vás napadne. Do šalátov, na ryžu, zemiaky či ako dip k tyčinkám alebo mäsu. Žihľavove pesto konzumujeme ihneď po príprave. Žihľava v pestu mení časom svoju farbu a zhorkne. Pre dlhodobú konzerváciu nie je žihľavovej pesto vhodné

Suroviny

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 miska žihľavy (cca.25g)
  • 70 ml olivového oleja
  • 3 PL slnečnicových semienok
  • soľ

Postup

Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a zmixujeme na polohrubú. Uložíme v pohári do chladničky.

Žihľavová polievka

Polievka zaujme svojou krásnou intenzívnou zelenou farbou. Má veľmi jemnú konzistenciu a zaujímavú vôňu. Dodá nám energiu a zaženie jarnú únavu.

Suroviny

  • 1 veľká misa mladej žihľavy (cca 70g)
  • 100 g pšena
  • 1l vody
  • 2 PL zeleninového bujónu
  • 3 PL Ghí alebo masla
  • 2 cibule
  • sojová smotana

Postup


Žihľavy povaríme spoločne s pšenom a bujónom cca 15 minút.

 Nakrájame cibuľu na kocky alebo na krúžky a opražíme v 1 PL ghí alebo na masle.

Uvarené žihľavy so pšenom rozmixujeme a pridáme 2PL GHI alebo masla.

 Môžeme dochutiť niekoľkými kvapkami sójovej smotany .

Servírujeme ozdobené jarnou cibuľkou alebo kvetmi sedmokrásky.


Teraz už nezostáva nič iné ako sa obliecť, vziať košík a vyraziť. Prajeme veľa zábavy!

Nechcete prísť o ďalšie články?
Tu vyplňte svoj e-mail
Tiež môžete sledovať našu stránku na Facebooku