PrihlásiťMôj účet
+421 917 502 475
Staničná 194
022 01 Čadca

Jún - tipy pre pohodové trávenie

Datum: 13.06.2018

Problémy s trávením, časté nadúvanie, poruchy vyprázdňovania, grganie. S týmito nepríjemnými pocitmi sa už stretol snáď každý vo svojom živote. Ak sa však niektorý z týchto problémov začne opakovať častejšie, môže nás to začať obmedzovať v našom bežnom živote, ale tiež to má vplyv na našu celkovú vitalitu a stav imunitného systému.

Na našom pohodovom trávení sa podieľa niekoľko základných orgánov. Trávenie začína už v ústnej dutine, kde sa rozkladajú sacharidy. Správnym a dostatočným hryzením a rozžuvaním stravy môžeme predísť následným tráviacim ťažkostiam. Stravu často zle rozhryzú ľudia, ktorí sú v strese, nevnímajú proces jedla alebo aj ľudia so zlým chrupom. Venujte dostatočnú pozornosť hryzeniu a následnému prehĺtaniu.

Ak prehĺtame rýchlo a veľké sústa, spoločne so stravou "polykáme" veľké množstvo vzduchu, ktorý následne môže spôsobovať tráviace problémy.

Žalúdok

Žalúdok je jediné miesto v tráviacom trakte, kde sa nachádza veľmi kyslé prostredie. Kyslé žalúdočne šťavy obsiahnuté v žalúdku zaisťujú najmä trávenie bielkovín, ale tiež chráni naše telo pred vniknutím cudzorodých látok, baktérií a vírusov do nášho organizmu.

Ak sme trvalo v strese, jeme stravu s veľkým obsahom tukov, cukrov a lepku a tiež prehĺtame zle rozomletú stravu, môže dôjsť k narušeniu zvierača medzi žalúdkom a pažerákom. Tento zvierač zaisťuje to, aby sa strava zo žalúdka nevracala späť do pažeráka, a aby kyseliny zo žalúdka nepoleptávali sliznicu pažeráka.

Tento stav sa nazýva reflux pažeráka. Jedná sa o veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré sa prejavuje pálením záhy najmä za hrudnou kosťou. Môže aj imitovať infarkt myokardu. Často sa prejavuje chronickým kašľom najmä v nočných hodinách, kedy človek leží a kyslé šťavy sa mu dostávajú do hltanu a dráždia ho.

Tenké črevo 

Tenké črevo je centrum nášho tráviaceho traktu, ale tiež je to centrum imunity. Tenké črevo prispieva ku všetkým aspektom trávenia, vrátane príjmu a ďalšieho pohybu potravy. Vyrába enzýmy, ktoré spoločne s enzýmami pankreasu a žlčníka štiepi potravu na menšie zložky. V tenkom čreve sa štiepia bielkoviny na aminokyseliny, uhľohydráty na jednoduché cukry a tuky v menšie jednotky.

Vnútorná stena je pokrytá klkami, ktoré sa správajú ako filter a bránia tomu, aby telo prijímalo jedovaté látky. Menšie čiastočky potravy putujú potom cez žilový systém stenou čreva k pečeni. Tam sa získané látky ďalej spracujú. Ak je tenké črevo preplnené jedmi, môže to narušiť rýchlosť a účinnosť trávenia, spôsobovať nadúvanie a poruchy vyprázdňovania.

Do tenkého čreva ústi  vývod zo žlčníka. Ak náš žlčník nefunguje tak ako má, napr. z dôvodu žlčových kameňov, piesku alebo preto, že vplyvom chronického stresu sa nám zúžia žlčovody, dôjde k poruche trávenia. Najčastejšou príčinou nadúvania býva dysfunkčný žlčník.

Keď je dokončené chemické štiepenie potravy v tenkom čreve, kde sa vstrebáva väčšina dôležitých živín, čiastočne strávená potrava prechádza do hrubého čreva. Tam dochádza k spätnému vstrebávaniu vody a vylučovanie odpadových látok z tela.

Dôležité je, že v hrubom čreve sú miliardy "priateľských baktérií", ktoré tvoria črevnú flóru. Tieto baktérie spotrebúvajú nestráviteľné zvyšky potravy, pomáhajú znižovať množstvo stolice.

Ako súčasť svojho metabolizmu produkujú vitamíny K a B. Črevná flóra pomáha potláčať škodlivé mikróby a ako súčasť imunitného lymfatického systému tvorí protilátky.

Základné opatrenia vedúce k pohodovému tráveniu

  • jesť v kľude, pomaly a bez stresu
  • dostatočne stravu rozkúsať
  • predchádzať polikaniu vzduchu pri jedle
  • cielene si zaistiť pohyb v priebehu dňa (striedať sedenie s pohybom)
  • pravidelne športovať
  • úprava stravy 

Vynechajte zo stravy

  • sytené nápoje
  • strukoviny (okrem červenej šošovice)
  • nafukujúcu zeleninu (karfiol, brokolicu, cesnak ...)
  • tučné a vyprážané pokrmy
  • mlieko a niektoré druhy výrobkov z kravského mlieka
  • veľké množstvo jednoduchých cukrov (zákusky, sladkosti)
  • pozor na pečivo!

Stravu si upravte tak, aby neobsahovala kombinácie, ktoré najčastejšie spôsobujú nadúvanie, čo je cukor + múka + prášok do pečiva = pečivo, sladké pečivo.

Čo sa týka celozrnného pečiva, vždy striktne čítajte zloženie. Väčšina celozrnných výrobkov, ktoré sa tvária zdravo, moc zdravé nie sú. Správne celozrnné pečivo je upečené z celozrnnej ražnej múky. Je jedno, či tam sú pridané semienka na chuť alebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná múka.

Bohužiaľ na trhu väčšinou dostanete pečivo, ktoré je z viac ako 60% upečené z bielej pšeničnej múky, zvyšok je ražná múka a zrniečka. Často býva dofarbované melasou. Najhoršie varianyt sú rozpeky zo zmrazeného polotovaru. Tieto rozpeky sa dovážjú zo zahraničia a veľmi často obsahujú plesne. Plesne zmrazením nezničíte!

Najlepším variantom je ražný kváskový chlieb, ktorý obsahuje iba celozrnnú ražnú múku.

Všeobecne sme v našich zemepisných šírkach zvyknutí jesť veľké množstvo pečiva, čo s naším životným štýlom, kedy má prevažná väčšina osôb sedavé zamestnanie, vôbec nie je vhodné.

Byliny pomáhajú

Existuje skupina bylín, ktoré fungujú v našom tráviacom trakte ako prebiotiká. Tieto látky nie sú na rozdiel od probiotík živé, ale sú potravou pre zdraviu prospešné črevné baktérie. Chemicky sa jedná o sacharidy, ktoré sú inak pre človeka nestráviteľné, fungujú ako prirodzená vláknina. Príkladom je pomerne známy inulín.

Inulín

  • polysacharid, ktorý u rastlín z čeľade astrovitých a zvonkovitých nahrádza škrob ako zásobnú látku
  • ide o jemný biely prášok, chuťovo pôsobí sladko, ale neštiepi sa amylázou, takže živočíšny organizmus ho nevie využiť
  • v čreve sa teda správa ako rozpustná vláknina. Pretože bakteriálne enzýmy ho dokážu rozštiepiť, inulín je zdrojom energie pre symbiotické črevné baktérie, má prebiotický efekt.

 

Čakanka obyčajná

  • jej koreň obsahuje veľké množstvo prírodného inulínu
  • veľmi dobre pôsobí pri nadúvaní a tráviacich ťažkostiach
  • znižuje výskyt hnačiek
  • pôsobí protizápalovo v oblasti tráviaceho traktu
  • je veľmi účinná pri funkčnej zápche, najmä pri tzv. cestovnej zápche
  • podporuje správnu funkciu žlčníka

Puškvorec lekársky

  • veľmi dobre pôsobí pri tráviacich ťažkostiach, nadúvaní, hnačkách 
  • zlepšuje tvorbu tráviacich štiav, tlmí bolesti a kŕče v zažívacom trakte
  • používa sa pri refluxe pažeráka
  • zlepšuje enzymatickú funkciu pankreasu
  • znižuje prekyslenie organizmu
  • žuvanie podzemku podporuje odvykanie od fajčenia

 

Anýz vonný

  • účinne napomáha pri zhoršenej činnosti zažívacieho ústrojenstva, nadúvaní
  • pôsobí proti kŕčom v oblasti tráviaceho traktu
  • zlepšuje dýchanie
  • pôsobí proti zápalom v oblasti tráviaceho traktu
  • znižuje prekyslenie organizmu

Všetky uvedené byliny nájdete vo výrobku Serafin - Digestív.

Nechcete prísť o ďalšie články?
Tu vyplňte svoj e-mail
Tiež môžete sledovať našu stránku na Facebooku
Z našej ponuky:
 Vysoko účinná bylinná zmes výťažkov z pupeňov rastlín zostavená podľa originálnej receptúry, určená na konkrétny problém
€ 8,67
Skladom
Pridať do košíka
Unikátny dvojzložkový bylinný čaj vyrábaný podľa originálnej receptúry určený pre prirodzený stav organizmu
€ 6,21
Skladom
Pridať do košíka
Vysoko kvalitný koncentrovaný bylinný čaj zostavený podľa originálnej receptúry, vyrábaný unikátnou metódou, chránený ochrannou známkou a určený na konkrétny problém.
€ 10,38
Skladom
Pridať do košíka
Český kvalitný sypaný bylinný čaj zostavený podľa originálnej receptúry, chránené ochrannou známkou, určený na konkrétny problém.
€ 2,80
Skladom
Pridať do košíka
Prírodné bylinné kapsule zostavené podľa originálnej receptúry, chránené ochrannou známkou, určené na konkrétny problém: trávenie,vylučovanie, podpora žalúdku, čriev a žlčníka,reflux pažeráka.
€ 10,92
Skladom
Pridať do košíka
Zobraziť ďalšie produkty