PrihlásiťMôj účet
+421 917 502 475
Staničná 194
022 01 Čadca

Zásadotvorná strava

Datum: 28.10.2014

Naša výživa musí obsahovať všetky základné zložky: tuky, cukry, bielkoviny, minerály a vitamíny. V našom celkovom jedálničku by rozhodne mali prevažovať zásadotvorné potraviny, ale samozrejme sa nedá konzumovať len vyložene zásadotvornú stravu.
 

Základné kyselinotvorné potraviny

  • alkohol, jednoduchý cukor, biela múka, mlieko, káva, alkohol, sladené limonády, konzervačné látky, umelé sladidlá, udené, solené a grilované potraviny, margaríny, mäso a živočišne bielkoviny, udeniny, nadbytok tukov a všetky  výrobky, ktoré tieto živiny obsahujú

Základné zásadotvorné a neutrálne potraviny

  • obilniny, ryža hlavne celozrnná, pohanka, pšeno, všetky  druhy zeleniny, strukoviny, zakysané mliečne výrobky, výrobky zo sóje, olejnaté semená (dyňové, slnečnicové, sezamové), mandle, ovocie a všetky výrobky, ktoré tieto živiny obsahujú

Chytáky v určovaní kyselinotvorných potravín 

Neplatí vždy, že na chuť kyslé potraviny musia byť  kyselinotvorné. Napr. kyslá kapusta pôsobí  zásadité prostredie v tele, ale alkalické mlieko, ktoré sa používa ako prvá pomoc pri vypití kyseliny, sa po strávení stane kyselinotvorné.

Čoho sa vyvarovať

Jedna z najhorších kombinácií v strave je  jednoduchý cukor a biela múka – bohužiaľ skvelým príkladom toho sú naše typické české kysnuté slivkové buchty. Pýtate sa prečo? 

Pretože trávenie  jednoduchého cukru zo sliviek a škrobu z múky vyžaduje rozdielne podmienky. Ovocný cukor je ľahko vstrebateľný bez pomoci enzýmov, škrob potrebuje k premene na glukózu enzýmy – amylázy.

Sliny obsahujú amylázu ptyalin, ktorý štiepi škroby už v ústach. Pokiaľ do tohto procesu vstúpi jednoduchý cukor, je tvorba enzýmov v ústach i v pankrease zablokovaná. Zle strávený škrob začne v oblasti tenkého čreva kvasiť, vznikne nadbytok kyselín- pálenie záhy. 

Zaujíma vás ako mať vhodne zostavenú stravu, aby našemu telu len prospievala? Prečítajte si moje články o  úprave stravy alebo potom podrobnejší článok o  jednotlivých základních živinách.

Nechcete prísť o ďalšie články?
Tu vyplňte svoj e-mail
Tiež môžete sledovať našu stránku na Facebooku