Sú biela múka a biely cukor naozaj tak škodlivé? Prečo je tomu tak? Podľa posledných priezkumov je nadmerná konzumácia jedál s vysokým obsahom lepku a bieleho rafinovaného cukru jedným z hlavných dôvodov nárastu
alergií a porúch imunitného systému.
Biela múka je potravina, ktorú ako ľudstvo konzumujeme posledných niekoľko desaťročí. Nie je to však pôvodná potravina, pre ktorú je naše telo a jeho fungovanie stavané. Najskôr sa múka vyrábala- mlela, z celého zrna.
Zrno sa skladá z obalu a klíčkov, ktoré sú plné plné dobrých látok, vitamínov a minerálov a potom z bielkovinového stredu – lepku. Na spracovanie lepku v organizme sú potrebné všetky minerály a vitamíny obsiahnuté v obale zrna. Tak sú naše črevá a tráviace enzýmy stavané, tak zvládnu všetko správne rozštiepiť a spracovať.
Pokiaľ sa však obal odstráni, tak zostane len bielkovinový lepok, na ktorého trávenie náš organismus nie je prispôsobený. Lepok naozaj postupne "zalepí" sliznicu v črevách, čím vznikajú malé zápalové ložiská, a tiež blokuje správne vstrebávanie živín do organizmu. Nestrávený lepok v črevách dráždi črevnú sliznicu a po čase spôsobí jej vyššiu poréznosť. Porézna črevná stena začne do tela prepúšťať pre organizmus neznámu bielkovinu a spôsobí tak nielen tráviace problémy, ale aj neadekvátne reakcie imunitného systému - alergie. Tá sa potom začne prejavovať rôznymi formami.
Biely rafinovaný cukor je vlastne to isté, čo biela múka. Prírodný cukor obsiahnutý v cukrovej trstine alebo repe tiež obsahuje veľa dobrých látok, minerálov a vitamínov.
Prírodný cukor má celkové zloženie, ktoré je pre organizmus prirodzene strávitelné. Pokiaľ sa však cukor zbaví týchto látok, mení sa na jednoduchý , čistený cukor, stáva sa z neho chemikália, ktorá pre telo nemá žiadnu výživovú hodnotu, len mu prináša prázdné kalórie a organizmus ich musí zložito odburávať.
Prírodný cukor sa čistí – rafinuje chemickou cestou, pri ktorej sa používa vápno, oxid uhličitý a kyselina sírová. To všetko vytvorí z prírodnej látky prirodzenej ľudskému telu, z látky, ktorú ľudské telo vie normálne spracovať chemikáliu, ktorá mu dodá len prázdne kalórie a rovnako ako biela múka poškodzuje sliznicu tenkého čreva a klky na nej a tým spôsobuje poruchy imunitného systému, alergie a tiež podporuje množenie pliesní v črevách.
Ku spracovaniu takto vytvoreného rafinovaného cukru organizmus potrebuje veľké množstvo vitamínov rady B, hlavne vit. B1 – Thiaminu, ktorý je veľmi dôležitý na fungovanie mozgu a svalov. Nedostatok týchto vitamínov v kombinácií s prebytkom cukru môže spôsobovať aj poruchy sústredenia, myslenia a vývoja mozgu u detí i dospelých.
Pri odburávaní rafinovaného cukru telo spotrebuje tiež veľké množstvo vápniku, horčíku a ďalších minerálov. Výsledkom týchto pochodov v tele je veľké množstvo kyslých odpadových solí, ktoré sa ukládajú nielen vo svaloch, kde spôsobujú svalovú únavu, ale tiež v kĺboch a spôsobujú artrózu a iné kĺbové ochorenia.
Konzumácia bieleho rafinovaného cukru spôsobuje nielen zubné kazy, odvápnenie kostí a svalovú únavu, ale hlavne svojim vysokým glykemickým indexiom po každom jeho použití zvýši produkciu inzulínu na maximum. Pokiaľ sa pankreas neustále takto núti k zvýšenej produkcii inzulínu dochádza k poškodzovaniu beta buniek a rozvoju metabolických chorôb, ktore môžu vyústiť až do ckukrovky - diabetes.
Dnešná prehnaná konzumácia bieleho rafinovaného cukru spôsobuje, že prebytky cukru sú ukládané na rôznych miestach tela, predovšetkým vo forme glykogenu (zásobný živočišný škrob v pečeni a vo svaloch ). Pokiaľ množstvo glykogenu prevýši kapacitu pečene, glykogen sa uvoľňuje do krvného obehu v podobe mastných kyselín. Tie sa ukládajú najprv do menej aktívnych miest tela - boky, stehna, stredné partie trupu, neskôr i do aktívnejších orgánov, ako sú srdce, pečeň a obličky, ktoré sa stanú obložené vrstvou tuku, čím je oslabená ich normálna funkcia.
Používajte múku výhradne celozrnnú, to znamená takú, kde je zomleté celé zrno. Slaďte len trstinovým nerafinovaným cukrom, prípadne agátovým sirupom alebo medom priamo od včelára. Obvzlášť pozorne sledujte zloženie potravín, ktoré kupujete, a ktoré sa často tvária ako zdravé, ale pri bližšom prečítaní zloženia zistíte pravý opak.
Celkovo by ste však mali omedziť príjem cukrov ako takých, pretože bývajú v kombinácií s mukou príčinou väčšiny ochorení, a to tráviacimi problémami začínajúc cez alergie, cysty a výtoky, až po ťažké degenerácie kĺbov alebo mozgu. Nezvykajte svoje deti na nadmieru sladkej chute! Zasievate tým u nich semienka dlhodobých chronických ochorení!
V tejto súvislosti bol natočený výborný film o cukru v "zdravých potravinách":
Odporučujem zhľadnutie pořadu ČT 2 o Glukózo-fruktózovém sirupu. Určite potom budete rozmýšľať nad jeho konzumáciou!