Cukrovka II. typu bývala skôr ochorením starých ľudí, a tiež sa jej hovorilo „starecká cukrovka“. Toto ale už dávno neplatí. S cukrovkou II. typu sa veľmi často stretávame už i u ďaleko mladších osôb. Týka sa tento problém i Vás?
V posledných rokoch prvé príznaky kolísajúcej hladiny cukru v krvi majú už ľudia okolo tridsiateho roku života. Všetko súvisí so stresom a jedálničkom.
Pri cukrovke II. typu sa síce vo vašom tele inzulín tvorí, ale jeho množstvo nie je dostatočné alebo ho máte dosť, ale vaše bunky na neho reagujú nedostatočne. Na rozdiel od cukrovky I. typu, kedy dochádza ku zničeniu časti pankreasa, kde sa inzulín vytvára, a to väčšinou vlastnými bunkami . Jedná sa o tzv. autoimunítne ochorenie. V tomto prípade chýba inzulín v tele úplne.
Cukrovka II. typu vzniká prevažne v dospelosti, a to postupne. Tento typ cukrovky pri včasnom zistení je pomerne dobre liečitelný a správnou úpravou stravy a celkového životného štylu je možné hladinu cukru dlhoročne udržovať na dobrej úrovni i bez chemickej medikácie.
Cukrovka II. typu je civilizačné ochorenie vznikajúce stručne povedané z prebytku jedla, nedostatku pohybu a zo všadeprítomného stresu. Nadmerným používaním cukru (takmer v každom, i slanom jedle), nekvalitných tukov, alkoholu a rôznych chemických látok vrátane liekov, trvalo spôbujeme extrémne metabolické preťaženie pre našu pečeň, pankreas a následne celý tráviaci trakt. Chronickým nedostatkem pohybu sa nedostatočne aktivujú naše svaly, a bunky v nich strácajú citlivosť na inzulín.
Dlhodobý chronický stres zaťažuje celý náš organizmu. Núti telo k väčšej produkcii stresových hormónov, čo spôsobuje nerovnováhu v iných hormonálnych oblastiach, okrem iného i v produkcii inzulínu. Pri strese sa nám tiež "privierajú" vývody z pankreasu a zo žlčníka, takže strava v črevách sa ťažko spracováva. Potom nasledujú rôzne tráviace problémy.
Pokiaľ vám hladina cukru v krvi neustále kolíše, napríklad pri dovolenkej alebo vo fáze odpočinku ju máte normálnu, tak sa jedná o typickú cukrovku spôsobenú stresom.
Pri prvom zistení zvýšenej hladiny cukru v krvi je vhodné sa dohovoriť s lekárom, upraviť si životný štýl a pravidelne merať hladinu cukru v krvi, aby bolo jasné, či sa jedná o už trvalé poškodenie alebo je možné ešte naštartovať regeneračné procesy. Pokiaľ hladina kolíše tak, že niekedy býva v normále i bez chemickej medikácie, je veľká šanca vyhnúť sa rozvoju tohto civilizačného ochorenia.
Cukrovka ako ochorenie sa dá dobre ovplyvňovať užívaním farmaceutických liekov, takže v súčasnej dobe sa už nejedná o smrtelné ochorenie. Ďaleko závažnejšie sú však neskôršie komplikácie, medzi ktoré tiež patrí poškodenie periférnych ciev, čo má za následok veľmi zlé prekrvenie končatín, poškodenie očnej sietnice, zvýšené riziko infarktu a mozgovej mrtvice, zlyhávanie obličiek a celkovú zníženú hojivosť rán.
Príroda vo svojom vnútri skrýva liek na každú našu chorobu. Je len potrebné ho nájsť. Výluh z pupeňov Čučoriedky čiernej znižuje hladinu cukru v krvi a chráni očné pozadie. Bylinný čaj Anticukor zníži hladinu cukru v krvi, a tiež ochráni obličky a cievy. Tinktúra z Morušovníka upraví občas kolísajúcu hladinu cukru v krvi. Čaj Odkyslenie pôsobí ako veľmi účinná prevencia. Pri veľkom psychickom zaťažení nezabudnite na Šišák bajkalský alebo koreň Kudzu.
Teraz je veľmi vhodná doba, september je predsa mesiac pankreasu, tak môžete začať!