Adžika je zmes korenia namiešaná prevažne z horských byliniek, ktoré jej prepožičiavajú veľmi príjemnú vôňu. Chuť je vďaka pálivej paprike a chilli jemne pikantná. Adžika je vynikajúca na dochutenie pokrmov z rýb.
Bolonské špagety v Taliansku nezoženiete. Zato špagety aglio olio e peperoncino sú jednou z talianskych tradičných špecialít. Svoj pôvod majú v Neapole. Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, potrebovať budete len pár surovín. U tohto pokrmu je predovšetkým dôležité dbať na kvalitu a pôvod surovín. Aby ste dosiahli dokonalé chute cestovín aglio olio e peperoncino, pripravte si kvalitný cesnak a olivový olej. Chilli, cesnak a petržlen, obsiahnuté v našom korení, dodajú pokrmu charakteristicky ostrú a zároveň sviežu chuť a vôňu.
Zmes korenia na zemiaky pečené v šupke, tzv. Americké, prepožičiava pokrmu jemne pikantnú, zemito korenistú chuť. Zemiaky by po upečení mali mať chrumkavú kôrku, ale vnútro by malo zostať mäkké, rozpadajúce sa. Servírovať ich môžete ako prílohu k mäsovým jedlám alebo strukovinám, posypané syrom a petržlenom zastanú úlohu hlavného chodu. Vyskúšajte zmesou okoreniť tiež zapekané, smažené zemiaky alebo zemiakové lupienky. Alebo zmiešajte koreniaca zmes s kyslou smotanou. Dip potom môžete servírovať nielen k pečeným zemiakom.
Sladkastú vôňu anízu pripomínajúci sladké drievko poznáme už z detských rokov a sprevádza nás celým životom. Patrí širokej škále cukríkov a osviežujúcich alkoholických nápojov. Jeho korenenú chuť využijete pri nakladaní zeleniny, kompótov a zaváranín. Aníz je jedným z najstarších korenín. Svoje korene má v Sýrii, dnes sa však pestuje po celom stredomorí, v Španielsku, Turecku, Indii aj Mexiku. Bez anízu by sa nezaobišla ázijská kuchyňa ani vianočné pečivo. Vyskúšajte ho pridať do pečiva.
Sladkastú vôňu anízu pripomínajúce sladké drievko poznáme už z detských rokov a sprevádza nás celým životom. Patrí širokej škále cukríkov a osviežujúcich alkoholických nápojov. Jeho korenenú chuť využijete pri nakladaní zeleniny, kompótov a zaváranín. Aníz je jedným z najstarších korenín. Svoje korene má v Sýrii, dnes sa však pestuje po celom stredomorí, v Španielsku, Turecku, Indii aj Mexiku. Bez anízu by sa nezaobišla ázijská kuchyňa ani vianočné pečivo. Vyskúšajte ho pridať do pečiva.
Sladkastá vôňa badiánu pripomína aníz, jeho chuť je však ostrejšia. Badián zažiari v kombinácií ako sa sladkými, tak sa slanými pokrmami. Badián by sa mohol pýšiť prezývkou, hviezda vietnamskej kuchyne '. Vo svete sa totiž badián využíva predovšetkým na prípravu tradičnej vietnamskej polievky Pho. V Česku kuchári badián pridávajú do perníka, lekváru alebo kompótu. Použite ho pri príprave teplých nápojov, perníka, omáčok alebo mäsových pokrmov. Vynikajúci je aj v kombinácii s rybou.
Bazalka má korene v Indii, odkiaľ sa rozšírila do teplých oblastí celého sveta. Dnes si bez nej nedokážeme predstaviť taliansku kuchyňu. Má veľmi aromatickú vôňu a silnú, korenené korenistú chuť. Jej listy kuchári pridávajú do svojich pokrmov ako v čerstvej, tak v sušenej podobe. Neodmysliteľne patrí do cestovín, na pizzu a do šalátov a vynikajúce je v kombinácií s cesnakom. Typickým pokrmom s bazalkou je šalát caprese alebo pesto.
Listy vavrínu vznešeného majú dlhú históriu. Vavrínovými korunami boli odmeňovaní víťazmi olympijských hier, grécki básnici a rímski cisári. Pre ich korenenú chuť s nádychom citrusov sa pridávajú do smotanových omáčok, polievok, pri pečení diviny a pri nakladaní uhoriek. Na docielenie výraznej chuti stačí jeden lístok.
Listy vavrínu vznešeného majú dlhú históriu. Vavrínovými korunami boli odmeňovaní víťazmi olympijských hier, grécki básnici a rímski cisári. Pre ich korenenú chuť s nádychom citrusov sa pridávajú do smotanových omáčok, polievok, pri pečení diviny a pri nakladaní uhoriek. Na docielenie výraznej chuti stačí len štipka.
Talianske Bologni sa kvôli prevahe tehlových budov prezýva 'Červená Bologna'. Možno preto získala červená omáčka na špagety plná mletého mäsa názov práve po tomto talianskom červenom meste. Vykúzlite doma tú najlepšiu boloňskú omáčku s naším korením.
Modrohnedé plody borievky obyčajnej majú ľahko pikantnú horkosladkú chuť a príjemne živicovú vôňu. Neodmysliteľne patrí ku koreneniu zveriny, na baranie, pre mäsa dusená alebo pečená na víne a do smotanových omáčok. Je súčasťou divokého korenia a výborne chutí v kombinácii s cesnakom, majoránkou, rozmarínom alebo bobkovým listom. Používa sa na výrobu borovičky a ginu.