Zmes korenia, ktorú nepoužijete len pri príprave vianočného a veľkonočného pečiva, ovocných dezertov alebo čajového pečiva. Pridáte ju tiež do sladkých omáčok alebo teplých nápojov. Badián, škorica, kardamóm aj klinčeky prehrejú vaše telo zvnútra pri chladných jesenných a zimných večeroch. Zároveň uvoľní a navodí relaxačnú atmosféru.
Korenie typické pre českú kuchyňu je bezpochybne cesnak, majorán, rasca a korenie. Pridali sme mletý zázvor a vznikla koreniaca zmes, ktorú využijete pri príprave typicky slovenských špecialít. Zmes pokrmom prepožičia Čechom veľmi dobre známu korenenú, jemne pikantnú chuť. Naložte do zmesi mäso pred dusením, pečením alebo grilovaním, okoreňte ňou zemiaky pred pečením, alebo ju prisypte do omáčok.
Tie najlepšie kúsky mäsa pripravujú kuchári z celého sveta ako steaky. Bola by veľká škoda prebiť samotnú chuť mäsa zmesou z mnohých druhov korenia a bylín. Preto sme našu koreniacu zmes na steaky pripravili iba z 3 surovín. Pikantnú chuť čierneho korenia dopĺňa sviežu, ale zároveň horkastá chuť rímskej rasce a rozmarínu. Steak naložte do zmesi korenia a oleja deň pred prípravou. Než steak položíte na rozpálenú panvicu, vytiahnite ho aspoň na hodinu z chladničky a nechajte ho zohriať na izbovú teplotu.
Jemne ostrá chuť tandoori masala sa snúbi s kuracím mäsom, strukovinami alebo zeleninou. Ak ste milovníci indickej kuchyne, nemala by vám doma táto zmes chýbať.
Osviežujúcu chuť a vôňu tradične gréckych tzatziky má na starosť cesnak, kôpor, mäta a čierne korenie. V kombinácii s uhorkou, gréckym jogurtom, olivovým olejom, citrónovou šťavou a soľou pripravíte pokrm, ktorý môžete servírovať ako predkrm, prílohu k hlavnému chodu, alebo s chlebom k večeru. Skúste koreniacu zmes pridať do šalátov, tvarohových nátierok, alebo do jogurtovej zálievky.
Obľúbený ázijský pokrm servírovaný ako príloha, alebo plnohodnotné jedlo. Ostrá chuť pálivej papriky, korenia, cesnaku a zázvoru prepožičia pokrmu jeho charakteristicky ostrú chuť. Sladká paprika vyprážanú ryžu zjemní a vďaka koriandru získa orientálnu chuť. Do vyprážanej ryže pridajte suroviny podľa vlastnej chuti. Mäso, zeleninu, syr, tofu, huby, alebo morské plody. Pripraviť ju možno na desiatky spôsobov.
Baklažán sám o sebe nie je chuťovo nijako zvlášť výrazný. Pri správnom dochutení však pripravíte pokrm, na ktorý budú stravníci ešte dlho spomínať. Zapiecť ho môžete na rôzne spôsoby. S mäsom, zeleninou, ryžou alebo napríklad so syrom. V každom prípade môžete použiť našu koreniacu zmes. Pokrmu prepožičia výraznú, korenenú a jemne pikantnú chuť.